מהי בדיקת אולטרסאונד ואיך היא מתבצעת

ניווט מהיר

בטוח שמעתם את המונח בדיקת אולטרסאונד לפחות פעם אחת אם לא יותר במהלך חייכם. מדובר על אחת מהבדיקות הרפואיות הנפוצות ביותר, זאת כאשר בדיקה זו יכולה לאפשר כיום בדיקות שונות וגילוי של מחלות או תסמינים רפואיים רבים ומגוונים. למה מתכוונים כאשר אומרים בדיקת אולטרסאונד? באילו מקרים נבצע בדיקה זו וכיצד בדיקה היא נעשית? מהי המשמעות והחשיבות של תוצאות הבדיקה שלי? אילו אחת מהשאלות הללו חלפה בראש שלכם, אזי שבכתבה הקרוב תוכלו לקרוא מידע רלוונטי ונחוץ עבורכם.

מה היא בדיקת אולטרסאונד?

דבר ראשון חשוב להבין שבדיקה זוהיא בדיקה מגוונת אשר יכולה להתבצע על מנת לעשות מספר רב של בדיקות ועל מנת לאבחן תסמינים רפואיים רבים, כגון סיטי לב, שברים בעצמות הגוף, ועוד רבים ומגוונים. מעבר לכך, בדיקה זו היא בעצם בדיקה רפואית אשר מאפשרת לנו לייצר תמונות ויזואליות של איברים ומקומות רבים בגוף, זאת כאשר בבדיקה זו אנו משתמשים בגל קול אשר מסופקות בתדירות ובעוצמה חזקה יותר מרמת השמיעה שבן אדם טיפוסי יכול לשאת או לשמוע.

להבדיל מבדיקות כגון רנטגן, בדיקת אולטרסאונד היא לא סוג של בדיקה אשר דורשת חשיפה גבוהה של בן האדם אשר עובר אותה לקרינה (כאמור קרינה מייננת יכולה לגרום לפיתוח של מחלות קשות אצל בני אדם ולפגוע בעוברים). בדיקה זו הינה בדיקה חיצונית בדרך כלל, אשר מתרחשת כאשר המכשיר המשמש לביצוע הבדיקה מונח על העור שלנו. יתר על כך, ישנם סוגים של בדיקת אולטרסאונד יותר חדירות, כאשר המכשיר אשר מבצע את הבדיקה מוחדר בעצם לתוך הגוף שלנו.

באילו מצבים צריך לבצע את הבדיקה?

  • לבדוק שהעובר מתפתח בצורה תקינה במהלך ההריון
  • לבחון את תקינות זרימת הדם בכלי הדם
  • כדי להכווין את המנתח במטרה להוציא ביופסיה (גידול סרטני)
  • כדי לאבחן סוגים שונים של מצבים דלקתיים
  • לבחון בעיות בערמונית
  • ועוד…

האם בדיקת אולטרסאונד מחייבת הכנות מוקדמות לביצוע בדיקה זו?

באופן כלל, חובה של הכנות לבדיקת האולטרסאונד מתקשר ישירות לאזור בגוף שאנו מעוניינים לבצע את הבדיקה. יש אזורים בגוף אשר לא דורשים הכנות מקדימות לביצוע בדיקת האולטרסאונד, מלבד הסרת בגדים ותכשיטים מהגוף, אך יש בדיקת אשר גורפות הכנות מוקדמות כגון – צום של מספר שעות טרם הבדיקה, הגעה לבדיקה עם שלפוחית מלאה, וכדומה.

אילו סוגים של בדיקות יש?

יש מגוון רחב של סוגי בדיקות כמו למשל אולטרסאונד בטן, אולטרסאונד נרתיקי, אותו מבצעים במהלך ההריון בכדי לבדוק את הרחם ואת תקינות התפתחות העובר, אולטרסאונד ראש צוואר, יד או רגל ועוד. חשוב לעשות אבחנה בין בדיקה המתבצעת בצורה שאיננה פולשנית לבין בדיקה פולשנית.

איפה ניתן לבצע את הבדיקה?

בעיקרון, לא משנה איזו בדיקת אולטרסאונד תצטרכו לעשות, יש שתי אפשרויות עיקריות. אפשרות אחת, היא לבצע את הבדיקה דרך קופת החולים באחד ממכוני האולטרסאונד. בעיקרון, התורים מאוד צפופים וגם תצטרכו להוציא טופס 17 וכך בעצם קופת החולים בה אתם חברים משתתפת בעלויות הבדיקה. במידה ואתם לא מצליחים להשיג תור רלוונטי ומפנים אתכם לתור רק בעוד מספר שבועות או חודשים והצילום דחוף, תוכלו לפנות למגוון של מכונים פרטיים ולהנות מתורים ברמת זמינות גבוהה יותר. גם כאן, יש צורך בהוצאת טופס 17, אותו תוכלו לקבל או דרך האפליקציה של קופת החולים או דרך המרפאה בה אתם חברים.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם: