אקזמה בשפתיים – מה זה ואיך מטפלים?

ניווט מהיר

באופן כללי, אקזמה היא מצב שבו העור הופך להיות נפוח, יבש ואדום באזורים מסויימים. אקזמה יכולה להופיע באזורים רבים בגוף על גבי החלק החיצוני של העור, קרי שכבת האפידרמיס, אך הפעם בחרנו לעסוק במידע לגבי אקזמה בשפתיים. קיימים שלושה סוגים עיקריים של אקזמה בשפתיים:

  1. אקזמה מסוג מגע מגרה – הסיבה לכך שהיא נוצרת קשורה לגורמים חיצוניים כמו למשל מוצרים מתחום הקוסמטיקה.
  2. אקזמה מסוג אלרגיה המגיעה ממגע- נוצרת כתוצאה מאלרגיה לכל מיני מוצרים או חומרים למשל אודם או שפתון.
  3. אקזמה בזוויות הפה – נוצרת כתוצאה מזיהום, חיידק או פטריה.

 

אקזמה לעומת מצבים אחרים

הרבה אנשים נוטים לבלבל בין מצבים הקשורים לעור כמו למשל אסטמה של העור, אקזמה, פצעים, הרפס וכדומה. האקזמה יכולה להופיע או בשפה אחת או בשתי השפתיים והתסמינים שלה ברורים למדי וכוללים עקצוץ וצריבה, כאב, נפיחות, עור מפוצץ ויובש. כאמור, הגורמים צויינו לעיל, אך יש כמה גורמים נוספים כמו שינויים הורמונליים, הצטברות של זיעה באזור זה, זיהומים במערכת הנשימה ואקלים קר במיוחד שיכולים לעודד היווצרות של אקזמה. גם אלרגיה שנוצרת מאבק למשל, סטרס מוגבר, שינויים במערכת ההורמונלית ומאכלים אליהם אנחנו רגישים באופן מוגבר יכולים לעודד היווצרות של האקזמה.

 

גורמים הקשורים לשיניים שיכולים להוביל להיווצרות אקזמה

  • סד עלול להוביל לבעיה
  • שיניים תותבות שיושבות על הפה בצורה שאינה מאוזנת
  • זיהומים

 

כיצד ניתן לטפל?

בעיקרון, את הטיפול כדאי לקבוע בהתאם לסוג הבעיה ורמת החומרה שלה. למשל, יש כל מיני מוצרים שיכולים להקל על הכאב ועל התסמינים האחרים כמו שמן חמניות למשל. חלק מרופאי העור ירשמו משחה במרשם המכילה קורטיקוסטרואידים או משחות נוגדות פטריות. אם מגלים את הסיבה או הגורם האותנטי שמוביל להיווצרות האקזמה, קל יותר לטפל. למשל, יש כל מיני טיפולים מתחום הרפואה המשלימה שיכולים לאזן את הגוף מבחינת רמות ההורמונים ורמות המתח וכך בעצם הבעיה נפתרת מהבסיס שלה ולא רק התסמין עצמו. גם חומרים כמו שמן קוקוס, ויטמין די ופרוביוטיקה יכולים להקל.

 

אני חושד שיש לי אקזמה מה עליי לעשות?

בעיקרון, הדבר הראשון שכדאי לעשות הוא לקבוע תור לרופא עור. רופא עור ידע לאבחן האם באמת מדובר באקזמה או במשהו אחר ולהתאים את הפתרון הטוב ביותר .כמובן שניתן גם לנסות כל מיני פתרונות טבעיים ולראות מה עובד לכם. חשוב לשמור על הייגיינה באזור, להימנע מאכילה או שתייה מאדם אחר שנגע בכוס, קשית או כפית, לרחוץ היטב את הכלים בסבון כלים ומים חמים, להחליף מדי פעם מברשת שיניים וגם אותה לחטא אחת לכמה ימים.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם: